Зошто треба да го читате Шерлок Холмс...

Зошто треба да го читате Шерлок Холмс...

Зошто треба да го читате Шерлок Холмс...

(интервју со Антони Хоровиц)

 

Шерлок Холмс е британска икона - но колку навистина знаеме за големиот консултантски детектив?

Со Антони Хоровиц го истражуваме светот на Сер Артур Конан Дојл.

 

ТИ БРУТЕ! Така започнува писмо напишано до Сер Артур Конан Дојл со протест поради смртта на Шерлок Холмс во „Конечниот проблем“.

Списанието “Strand” последователно изгубило 20.000 претплатници, а Дојл добил цела поштенска вреќа со омраза. Со вакви фанови, а? Се разбира, Холмс се врати за една деценија и оттогаш никогаш не нè напушти.

Гинисовата книга на рекорди го наведува Холмс како најпортретиран книжевен човечки лик на екранот (Дракула е прв, но немртов) - а потоа ги имаме сценските адаптации, радио драмите, компјутерските игри, стриповите. Од четири романи и 56 раскази, еден писател создаде цел културен универзум.

 

Како автор на два романи за Холмс – “Куќата на свилата” и “Мориарти” - Антони Хоровиц е совршен водич за светот на Конан Дојл.

И запомнете: кога ќе го елиминирате невозможното, она што останува, колку и да е неверојатно, мора да биде вистината…

 

 • Зошто треба да го читаме Шерлок Холмс?

А.Х: Како прво, тоа е почетокот на целата модерна детективска фикција. Раѓањето на модерната детективска приказна започнува со Шерлок Холмс.

Приказните, како и романите за Бонд, чекаат да бидат откриени: квалитетот на пишувањето, радоста на светот, уникатноста на она што е создадено. Можеби ќе ве изненади тоа што во Шерлок има многу малку убиства, но приказните се многу понеобични од тоа.

Дојл е извонредно паметен писател. Тој е еден вид готски романтичар. Неговите описи на Лондон, атмосферата на светот, чувството на улиците, маглата, сето тоа. Тоа е многу, многу возвишено. И тоа не е она што го мислите кога го гледате Роберт Дауни Џуниор или дури и Бенедикт Камбербах, за да ве воодушеват. Тие само ќе ве воодушеват и ќе ве изненадат.

 

 • Веднаш да ги расчистиме очигледните работи: книжевниот Шерлок не носи качкет и никогаш не вели: „Елементарно, драг мој Вотсон...“

А.Х: Тоа е апсолутно точно. Има некои мали грешки кои се направени и кои се вовлекуваат во серијалот.

 

 • Тој, сепак, зема кокаин?

Не многу често. “Знакот на четворицата” започнува со загриженоста на Вотсон за употребата на кокаин од страна на Холмс. Тој навистина чува кокаин во турска влечка на каминот. Зема кокаин кога му е досадно.

 

 • Очигледно денес Шерлок Холмс е глобален бренд - но неговата популарност во Викторијанска Англија е речиси невозможно да се сфати...

А.Х: Луѓето носеле црно кога тој умрел. По падот на Рајхенбах, луѓето навистина носеле црно на улица, толку биле вознемирени поради неговата смрт. Да, тој бил апсолутно огромен феномен, Хари Потер на тоа време.., и го направил Дојл многу богат.

Она што отсекогаш ме фасцинирало се сомневањата на Дојл за ликот, фактот што мислел дека Холмс е под него, го мразел, сакал да се ослободи од него...и тоа секогаш ми било интерсно. Дојл мислел дека тој вид на мистерија за убиство, детективска фикција, како и да сакате наречете го, е под него. Дека е некако премногу банално.

Тој сакал луѓето да ја читаат неговата готика, неговите историски романси. Така, книгите како “Белата компанија” и “Мика Кларк”, кои сега повеќе или помалку се целосно заборавени, се книгите на кои тој ја заложил целата својата репутација. Тој со задоволство го уби Холмс во „Конечниот проблем“ и го врати само од финансиски причини.

 

 • Холмс има тенденција да биде претставен како емоционално закржлавен социопат - сепак книжевниот Шерлок е релативно топол, емпатичен човек кој се чувствува удобно во сопствената кожа…

А.Х:  Не сум сигурен дека тоа е сосема точно. Ако погледнете што пишува Вотсон за Холмс, особено во првите книги како „Студија во Скарлетно црвено“, тој всушност е прилично иритирачко човечко суштество. Ладен, отуѓен, во неуреден стан.

Има само неколку ситуации во кои тој се грижи за Вотсон. Вотсон е повреден во една од приказните, а Холмс брза и е прилично емотивен за краток момент. Но, во голема мера, тој е прилично тежок лик.

Генијалноста на книгите е што ако јас или ти го сретнеме Холмс, мислам дека не би ни се допаднал, но ние го запознаваме Холмс само преку Вотсон, кој апсолутно го обожава; кој е свесен за неговите маани како човечко суштество, но исто така се восхитува на неговите детективски способности и неговите таленти и неговиот интелект. И тоа е гласот на Вотсон и пријателството на Вотсон што ги прави книгите пријатни.

 

 • Освен „Песот од Баскервил“, расказите имаат тенденција да бидат пославни од романите - и ниту еден од четирите романи не е особено долг. Дали има нешто во Холмс што го прави толку погоден за кратки приказни?

А.Х:  Да, тоа го открив кога ја пишував „Куќата на свилата“, еден од најголемите проблеми што ги имав беше проширувањето на светот на Холмс на 90.000 зборови. Модерен роман е 90.000 зборови; најдолгата приказна за Холмс е околу 44.000 зборови. Ова не се класични мистериозни приказни за убиство со многу осомничени. Тие се многу понеобични од тоа.

Она што вообичаено го добивате е ситуација, која е многу тешко да се објасни, а која во текот на 15тина или 20 страници Холмс ја објаснува. Приказните се за инциденти. Новелите се малку поголеми, но дури и тие имаат тенденција да бидат прилично мали.

Заднината на проказната може да биде голема: ликовите можеби дошле во Англија од Америка, каде што биле вмешани со Мормоните и каде што има некаков вид на заговор да ги убијат. Но, убиството е прилично мал инцидент. Па затоа тие подобро одговараат на кратки раскази.

 

 • Ако ги земеме најдолгите од кратките раскази, некој што се обидува да убие некого со змија или некој кој е измамен да верува дека неговата црвена коса има некое посебно значење: ова се големи идеи, но тие неможат многу далеку да стигнат…

А.Х:   Ова се мали идеи, но тие се одлични идеи. Шестте бисти на Наполеон, синиот карбункул во божиќниот пудинг. Инциденти. Сите тие се инциденти.

И бидејќи тие се толку ретки, имињата на ликовите, типовите на ликови, светот во кој живеат е толку чуден и готски, мислам дека помалку е повеќе. Ако го проширите премногу, ќе завршите преплавени со него.

 

 • Повеќе од кој било измислен лик, Холмс е вкоренет во историјата: тој е дел од неговата ера исто како и кралицата Викторија или Џек Мевосек. Зошто би рекле дека е тоа така?

А.Х:  Холмс има интересна врска со историјата. Ние денеска гледаме на доцната викторијанска Англија низ призмата што ја создаде Конан Дојл. Тоа е еден од неговите најголеми таленти како писател. Оваа готска романса, неговата способност да создаде свет.

Можам да се сетам само на еден автор каде што можеш да кажеш само пет збора и веднаш да се најдеш во светот што тој го создал. Затоа ти велам: магла, гасна ламба, мрчатор, Страдивариус и веднаш си таму. Тој е насекаде околу тебе, го чувствуваш и го знаеш и го населуваш и некако го сакаш.

Како Британци, тоа е во нашиот крвоток. Сега не можеме да побегнеме од тоа. И тоа беше генијот на Дојл како писател, дури и повеќе од самите заплети.

 

 • Кога пишувате како Дојл, дали целосно се занимавате со неговиот свет или се обидувате да внесете некој модерен сензибилитет? И како да го доловите духот на викторијанската Англија во 21 век?

А.Х: Не сум заинтересиран да правам ништо друго освен да живеам во неговиот свет. Го правам токму она што го направи Дојл. Ги читав книгите. Се обидувам да разберам што сакаше да постигне, како го постигна. И иако, јас не сум толку добар писател како Дојл, правам се што е во моја моќ да пишувам како него. Затоа ги почитувам сите негови правила.

Помага тоа што во текот на мојот живот читам литература од 19 век: сите мои омилени автори се автори од 19 век: од Дикенс до Гисинг до Орвел, влегувајќи во 20 век, но и самиот Дојл е писател од почетокот на 20 век. Но, чувствувам дека сум живеел дел од мојот живот во 19 век и затоа не ми е тешко да го претпоставам јазикот и сензибилитетот во тоа време.

Користам и многу истражувања. Има неколку прекрасни веб-страници: Викторијански Лондон е фантастична веб-страница со детали за речиси сè што сакате да знаете за викторијански Лондон - од тоа што луѓето пушеле, како се облекувале, што јаделе, колку често имале секс. Сè е таму.

Класична сцена на Холмс го претставува Холмс као прави бистри обсервации врз основа на изгледот на некој странец. Како ги создавате тие сцени - осигурувајќи дека изведените дедукции се брилијантни, но сепак веродостојни?

Прилично е интересно да се погледне како Дојл го прави тоа, бидејќи количината на докази што може да ги имате е доста ограничена. Не можам ни да набројам во колку раскази Холмс толкува нешто од калта на нечија нога.

Значи, тоа може да биде на десната страна на стапалото, а не на левата страна на стапалото. Можеби е одреден вид кал или можеби се исушил кога всушност сè уште врне. Но, количината на докази - дамка на манжетната или вратоврската, видот на облеката итн. - се многу малку.

 

 • Мориарти е еден од централните ликови во митовите за Холмс: сепак Професорот се појавува само во една приказна. Зошто тој имаше такво влијание?

А.Х: Мориарти е креација на голем гениј. Причината зошто тој е толку длабоко успешен и моќен е, пред сè, неговото име. Дојл е брилијантен во именување на ликовите. А Мориарти е најдоброто име за негативец, очигледно да звучи како мртовечница и смртност и слично, но не баш. Интересно е што тоа е име на некое момче кое одело на училиште заедно со Дојл. Оттаму го зел името. Но, тоа е брилијантен избор.

Толку малку се знае за него – тој се појавува во една приказна, а се споменува во уште две – но тоа е доволно. Холмс има толку голема почит кон него: сето тоа што се случува во „Конечниот проблем“ каде што тој го “зголемува” и му дава позадина. Интересно е што тој успева да помине низ многу приказни каде едвај го спомнува, но одеднаш секое злосторство во Лондон изгледа како да му се враќа на овој лик. Тоа е едноставно фантастична креација.

Да знаевме повеќе за него, неговиот начин на работа, што работел во животот пред да стане криминалец, можеби ќе беше помалку моќен.

 

 • Мојата омилена теорија креирана од обожавателите на Дојл е дека Мориарти не постоел. Тој бил одсонуван од Холмс за време на неговата кокаинска зависност, во очај да најде достоен ривал…

А.Х:  Постојат различни верзии за тоа. Во “Седумпроцентен раствор (решение)”, кое е навистина многу, многу добро продолжение на Холмс, се открива дека Мориарти е учител во неговото училиште коj го вежбал и го претворил во свој непријател. Тој навистина не постои, и тој е совршено невин лик.

Обожував да ја пишувам мојата книга „Мориарти“, бидејќи толку малку се знае за него. Бев радосен што можам да измислам свој свет. Со „Куќата на свилата“ чувствував дека ја направив најдобрата работа што можев да ја направам и нема што повеќе да се направи. Ги направив сите трикови, го направив „Елементарно, драг мој Вотсон“, ги направив сите сцени на Холмс кои се очекувани. И си помислив, добро, не можам да направам втор Холмс затоа што немам каде да одам понатаму. Затоа, ајде да одиме на другата страна на паричката и да го направиме Мориарти.

Мислата што ми влезе во главата беше оваа: Мориарти е најзлобната личност на светот. Дали е можно да се напише книга што е исто толку злобна како него? Тоа беше планот. Ќе напишам зла книга. И тоа е она што го направив.

 

 • Книгите на Холмс се познати по нивните мали недоследности - зошто Вотсон се нарекува Џон, но понекогаш Џејмс од страна на неговата сопруга? Зошто и професорот Мориарти и неговиот брат се викаат Џејмс? До каде, ако воопшто, се обидувате да ги откриете овие пропусти на Конан Дојл?

А.Х:   Па, целиот лик на Мориарти се заснова на неможноста за опстанок на Холмс. Дојл го убива Холмс во „Конечниот проблем“, а потоа го враќа во „Празната куќа“. но ако го погледнете објаснувањето за тоа што се случило на водопадите Рајхенбах, ништо од тоа нема смисла. Сето тоа е сосема бесмислено. Затоа, радоста во пишувањето на Мориарти беше да се раздели тоа на парчиња и да се каже дека е глупост. И тогаш продолжив да откривам што навистина се случило.

Дојл, кој е одличен писател и многу подобар писател од мене, направил многу грешки. Мислам, во “Пегавото јаже” има прекрасни грешки. На пример, змиите не можат да се качуваат по јажиња. Тие се исто така глуви. Така што, тие не можат да слушнат музички акорд.

Има уште една прекрасна мала грешка во “Авантурата во основното училиште”: Холмс следи трага од велосипед. А, всушност е невозможно да се следи велосипедска трага бидејќи не знаете во која насока оди.

Во една книга, Вотсон е застрелан во рамото во војната во Авганистан, а во друга книга раната му е во ногата. Јас често се шегувам дека тој мора да клечел во многу непријатна положба и куршумот му поминал низ рамо во ногата. И така ги има двете рани. Но, тоа е всушност грешка и ми се допаѓа. Одлично е што големината на Дојл не е оштетена од неговите повремени прекршувања на правилата.

 • Кои приказни би му ги препорачале на читател кој првпат го чита Холмс?

А.Х: Леле, тоа е незгодно прашање. Претпоставувам дека би ја одбрал “Скандал во Бохемија” бидејќи тоа е толку класична приказна. Отсекогаш сум го сакал “Детективот на умирање”, тоа е една од моите омилени приказни. Чарлс Аугустус Милвертон, прекрасен, прекрасен лик и затоа една од моите омилени приказни. И претпоставувам “Пегавотот јаже” затоа што е толку готска и толку класична.

 • Кој е најгенијалниот заплет во Шерлок Холмс?

А.Х: Јас би ја одбрал “Градителот од Норвудr”. Тоа е навистина добар заплет со навистина добар пресврт.

 • Омилена досетка на Холмс?

А.Х:  Мислам дека тоа би било “кога ќе го елиминирате невозможното, што и да остане, колку и да е неверојатно, мора да биде вистината“. [Од “Знакот на четворицата”.]

 

 • Најдобар еднократен лик во опусот?

А.Х:  Чарлс Августус Милвертон

 

 • Најдобра приказна воопшто?

А.Х:  “Лигата на црвенокосите”

 

 Оргиналниот текст можете да го прочитате на следниот линк:

https://squaremile.com/culture/books/sherlock-holmes-books-arthur-conan-doyle/

 

(Антони Џон Хоровиц, (роден на 5 април 1955 година) е англиски романсиер и сценарист специјализиран за мистерии.

Неговите дела за деца и млади читатели ги вклучуваат сериите “The Diamond Brothers”, “Alex Rider” и “The Power of Five”( во САД познати како “Gatekeepers”). Неговите дело за возрасни ја вклучуваат драмата “Mindgame” (2001); два романи со Шерлок Холмс, “Куќата на свилата” (2011) и “Мориарти” (2014); два романи со неговиот сопствен детективски лик Атикус Панд, “Magpie Murders” (2016) и “Moonflower Murders” (2020); и три романи во кои тој самиот се појавува заедно со измислениот лик детективот Даниел Хоторн, “The Word Is Murder” (2017), “The Sentence Is Death” (2018) и “A Line to Kill” (2021). Неговиот четврти роман насловен „ The Twist of a Knife“ треба да биде објавен во август 2022 година.

Наследниците на креаторот на „Џејмс Бонд“, Иан Флеминг, го избраа токму Хоровиц да ги напише романите за Бонд користејќи необјавен материјал од Флеминг, почнувајќи со “Trigger Mortis” во 2015 година, проследено со „ Forever and a Day “ во 2018 година и третиот и последен роман „With a Mind to Kill “ мај 2022 година.

Тој, исто така, пишува и за телевизија, со придонес во сценаријата за Поаро на Агата Кристи и “Midsomer Murders”, како и креатор и писател на сериите „ Foyle's War“,  “Collision and Injustice” и „New Blood“.)

Назад кон блогот