Криминалистичка тривиа

Дали знаете дека за првa детективска приказна во литературата се смета краткиот расказ на Едгар Алан По "Убиствата во улицата Морг"?

„Убиствата во улицата Морг“ е расказ на Едгар Алан По објавен во списанието Греам во 1841 година. Опишана е како првата модерна детективска приказна; По ја нарекол како една од неговите „приказни на рациоцинализација“.

"Огист Дупин е маж од Париз кој ја решава мистеријата за бруталното убиство на две жени. Бројни сведоци слушнале осомничен, иако никој не се согласува за јазикот на кој тој зборувал. На местото на убиството, Дупин наоѓа влакно што не изгледа како човечко."

Како прв измислен детектив, Дупин на По прикажува многу особини кои станаа книжевни конвенции за следните детективски ликови, вклучувајќи ги Шерлок Холмс и Херкул Поаро. Многу подоцнежни ликови, на пример, го следат моделот на По на брилијантниот детектив, неговиот личен пријател кој служи како наратор, а последното откровение е претставено пред расудувањето што води до него. 

Краткиот расказ „Убиствата во улицата Морг“ можете да го најдете во англиското издание на "Tales of Mystery and Imagination" на Едгар Алан По тука.