Автор на неделата

Артур Конан Дојл

Сер Артур Игнатиус Конан Дојл (22 мај 1859 - 7 јули 1930) бил британски писател и лекар. Тој го создаде ликот Шерлок Холмс во 1887 година за "Студија во скарлетна боја", првиот од четирите романи и педесет и шест раскази за Холмс и д-р Вотсон. Приказните за Шерлок Холмс се пресвртници на полето на криминалистичката фикција. Холмс бил делумно создаден по примерот на поранешниот универзитетски учител на Дојл, Џозеф Бел.

Дојл бил плоден писател; освен приказните за Холмс, неговите дела вклучуваат фантастични и научно-фантастични приказни за професорот Челинџер и хумористични приказни за наполеонскиот војник бригадирот Џерард, како и драми, романси, поезија, не-фикција и историски романи. 

Погледнете го нашиот избор на делата на Артур Конан Дојл тука.