Премини на информации за производот
1 исклучено 2

Домашниот Учител

Михаел Хагнер

Редовна цена ден 200.00 MKD
Редовна цена Продажна цена ден 200.00 MKD
Попуст Распродадено
/
Михаел Хагнер ја раскажува приказната за Андреас Диполд, приватен учител во Германија на преминот од XIX во XX век, неговите ученици и нивните родители, но и изнесувањето пред суд на случајот за малтретирање и убиство извршени токму од страна на учителот. Авторот се повикува на тогашните извори и судските списи. Потоа ги анализира правните, медицинските и медиумските практики од тоа време и од комплексноста на настаните создава модел на „случај“, но само делумно заснован врз фактите. Скандалот жестоко бил дебатиран во педагогијата, криминологијата, психијатријата и во сексологијата, така што, своевремено, терминот „диполдизам“ влегол во учебниците со дефиницијата на класичен пример на едукаторен садизам.

Види повеќе

Книгата дава слика за бескомпромисната природа на образованието, сексуалноста и казната, ставовите на образуваните и научни кругови за образованието, казната, „нормалноста“ и перверзијата, како и за луѓето чија улога на едукатори понекогаш е нејасна.

Издавач

Полица

Детали за производот

ISBN: 978-608-4850-09-0
Година на издавање: 2018
Број на страници: 311

Информации за испорака

Цената на испорака за Скопје е фиксна и изнесува 60ден.

Испораката надвор од Скопје е фиксна и изнесува 150ден. доколку плаќате при испорака и 100ден. доколку плаќате со уплатница

Сите нарачки над 1500 ден се со бесплатна испорака на територијата на цела Р. Македонија.

За повеќе види тука